Korištenje solarne energije se smatra najefikasnijim načinom za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Jednostavno i u par koraka možete postići visok nivo energetske efikasnosti vlastitog domaćinstva, ili poslovnog objekta, kroz sistem „prosumera“ – proizvođač/potrošač.

Da bismo vam prikazali produktivnost i isplativost ulaska u sistem „prosumera“, prikazaćemo jedan primjer proizvođača – potrošača, sa područja grada Banja Luke:

prosječna mjesečna potrošnja električne energije domaćinsta/poslovnog subjekta je 500 KWh;

procijena snage mini fotonaponske elektrane, koju bi domaćinstvo/poslovni subjekt trebalo instralirati za navedene potrebe potrošnje je 3 KW;

pogodnost lokacije: na širem područja Grada Banja Luka dostupno je oko 1.250-1.300 sunčanih sati godišnje, što je preduslov za proizvodnju dovoljno električne energije za potrebe domaćinstva, na ovom području;

Površina krova za postavljanje mini fotonaponske elektrane navedenih karakteristika je u prosijeku 20 m². Znači, većina privatnih kuća u Republici Srpskoj je adekvatna za izgradnju mini solarne elektrane.

Mini-solarna elektrana, instalisane snage od 3 KW, po principu “ključ u ruke” košta od 5.000 – 6.000 KM, a njihov vijek trajanja i korištenja je od 25 do 30 godina.

Povrat investicije: Kada uobzirimo trenutne cijene električne energije na našem tržištu, ali i vrijednost ove investicije, period povrata uloženog novca kreće se između 5-7 godina.

Kako funkcioniše sistem „prosumera“ (proizvođač – potrošač): ako jedan domaćinstvo/poslovni subjekt, proizvede višak struje u odnosu na sopstvenu potrošnju, viškove predajete u mrežu i tako stvarate određeni “energetski kredit”, odnosno tu istu količinu struje možete povući u onim mjesecima i danima kada imate manju potrošnju, tako da istovremeno ostvarujete značajne uštede i otplaćujete investiciju u fotonaponsku elektranu na Vašem objektu.

„Prosumeri“, pored domaćinstava, mogu biti i privredni subjekt, posebno iz djelatnosti proizvodnje.

Za više informacijama pozovite nas na kontakt telefon: 051/235-211, ili nas kontaktirajte na mejl adresu: office@etmax.com .